Bemutatkozás

Fő célkitűzésünk

A 2008-ban létrejött INNO RÉGIÓ Alapítvány fő céljának és küldetésének a hátrányos helyzetű csoportok és egyéb társadalmi/gazdasági szereplők hatékony érdekvédelemét/jogvédelmét, helyzetének javítását, ill. az elmaradott térségek felzárkóztatását, fejlődésük elősegítését, a rászorulók támogatását tekinti.

Kiemelet célcsoportunk

a Dél-Dunántúlon, elsősorban a Baranya megyében (pl. az Ormánságban, ill. a kistelepüléseken) élő szociálisan és/vagy földrajzilag hátrányos helyzetű személyek, családok, ezen belül is az álláskeresők, a fiatalok és az idősebbek, a vidéki kistelepüléseken élők, az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők határozhatók meg.

Szervezetünkről bővebben

A szervezetet jelenleg 1 fő kurátor vezeti, az állandó munkavállalók létszáma általában 4-6 fő (pl. 2017-ben 8 fő, 2020-ban 7 fő), a legtöbbjük jogász, ill. egyéb társadalom- és gazdaságtudományi vagy humán végzettséggel rendelkezik.

A szervezet fő tevékenységként elsősorban ingyenes jogi segítségnyújtással és tanácsadással foglalkozik (leginkább a szociálisan és/vagy földrajzilag hátrányos helyzetű célcsoportok számára), az ehhez szükséges szakembergárdája, önkéntes és külső szakértői bázisa stabil, élő együttműködése van az Igazságügyi Hivatallal, egyes települési önkormányzatokkal, családsegítő szolgálatokkal, ill. civil szervezetekkel.

Emellett a térségben élő hátrányos helyzetű családok, családi közösségek, az ifjúság (pl. a fiatal pályakezdők), az életvezetési vagy mentális problémákkal küzdők stb. számára egyéni és közösségi szinten is kompetenciafejlesztéssel, közösségfejlesztéssel, egyéb közösségi szolgáltatásokkal kapcsolatosan képzések, rendezvények, csoportfoglalkozások, tanácsadási szolgáltatások szervezése és lebonyolítása is – főként a projektek megvalósításához kapcsolódóan – a tevékenységi körébe tartozik.

Az INNO RÉGIÓ Alapítvány 2009-től kezdődően – akkreditált jogi segítőként – folyamatosan működtet regionális szintű ingyenesen igénybe vehető jogsegélyszolgálatot Baranya, Somogy és Tolna megyében az Igazságügyi Hivatallal kötött szerződés alapján, így a szervezet az akkreditált jogi segítők adatbázisában is szerepel. 2011-től a „Mobil Jogsegély” Program működtetését önállóan végzi.

Az Alapítvány 7623 Pécs, Szabadság u. 5. szám alatti irodája rendelkezik a tevékenységekhez szükséges megfelelő infrastruktúrával, vagyis ügyfélfogadásra alkalmas helyiségekkel, számítógépekkel/laptopokkal, multifunkciós készülékkel, nagyteljesítményű fénymásolóval. A napi munka a jogi segítségnyújtási, tanácsadási és ügyvédi tevékenységek általános módszertanára alapozva zajlik.

Az elmúlt évek során az INNO RÉGIÓ Alapítvány több EU-s társfinanszírozású pályázati programban/projektekben is részt vett szerződött partnerként, ill. önállóan (főpályázóként) is megvalósított már projektet.

2009 és 2014 között különböző TÁMOP projektben végzett jogsegélyszolgálattal, ill. jogi tanácsadással kapcsolatos tevékenységeket:

• „Dél-dunántúli JOGPONT Hálózat” (TÁMOP-2.5.1-07/1-2008-0015)
  • „Dél-dunántúli Jogpont+” (TÁMOP-2.5.1.B-11/1-2011-0007)
  • „Jogpont Mini a Dél-Dunántúlon és a Nyugat-Dunántúlon” (TÁMOP-2.5.3.B-12/1-2012-0004)

A fenti projektekben az Alapítvány – a Főpályázók (Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége és Munkástanácsok Országos Szövetsége) szerződött partnereként – a projektek humánerőforrását biztosította jogász végzettségű szakemberekkel. Ehhez hasonlóan a „Lépegető” (TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0084) projektben a célcsoport (a munkaerőpiacon hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű személyek) számára térítésmentes jogsegélyszolgálatot működtetett.

Jelenleg az Alapítvány az országos JOGpontok projektek (a korábbi GINOP-5.3.3-15 és a jelenlegi GINOP-5.3.3-18) egyes projektelemeinek megvalósításában is részt vesz, leginkább a projektek rendezvényeihez önkéntes jogász végzettségű szakemberek biztosításával.

Az Alapítvány emellett a Magyar Iparszövetség (OKISZ) „Vállalkozni érdemes! – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válása a Dél-Dunántúli régióban” elnevezésű GINOP-5.1.9-17-2017-00005 azonosító számú projekt keretében a tanácsadási és mentorálási szolgáltatások biztosítására, megvalósítására” – tárgyban kiírt közbeszerzésen a Németh és Tímár Ügyvégi Irodával közösen vált nyertessé, így ezen projekt kapcsán a célcsoport számára biztosított tanácsadási és mentorálási szolgáltatás nyújtásában is részt vesz.

Az Alapítvány 2014. 03. 01. és 2015. 06. 30. között sikeresen valósította meg – első EU-s támogatású pályázati programjaként – az összesen 16 (13 + 3) hónap időtartamú „Fiatal pályakezdők foglalkoztatása az INNO RÉGIÓ Alapítványnál” (TÁMOP-1.4.1-12/1-2013-0129) projektjét, valamint a 2016 és 2019 között nyertessé vált alábbi projektek megvalósítása is folyamatosan zajlik 2017-től:

• „Családi kaláka” – EFOP-1.2.1-15-2016-00501 (24 hónap, 2017. 04. 01. – 2019. 04. 01.)
  • „Közös többszörös” – EFOP-1.3.5-16-2016-00301 (36 hónap, 2017. 06. 01. – 2020. 06. 01.)
  • A „Mobil Jogsegély” Program fejlesztése, a szolgáltatások bővítése a Dél-Dunántúlon – GINOP-5.1.3-16-2017-00008 (14 hónap, 2017. 07. 01. – 2018. 08. 31.)
  • „A digitális jólét elősegítése Pécsett és környékén” – GINOP-3.3.3-17-2017-00001 (12 hónap, 2018. 10. 01. – 2019. 09. 30.)
  • „Az INNO RÉGIÓ Alapítvány szolgáltatásainak fejlesztése és bővítése” – GINOP-5.1.7-17-2019-00285 (14 hónap, 2019. 11. 01. – 2020. 12. 31.

Megjegyzés: A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt az Innovációs és Technológiai Minisztérium / Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság, ill. a Támogató – a projektek sikeres megvalósításának elősegítése érdekében hozott – döntése alapján a jelenleg még megvalósítás alatt álló valamennyi EU-s projekt fizikai zárása az eredetileg tervezett időponthoz képest 3 hónappal később lesz.